Aku kira Aidilfitri tahun ini yang paling best, meriah, supersuperlicious...
tapi disebalik semua itu, i shud thanks to all recipe bloggers for sharing their tip top recipe and let others try and re-share the yummilicious food. Sebenarnya banyak aku buat tapi tersangat la malas mau masuk dalam entry.. huhu. Nanti la ya kalau aku suda siap melayan kemalasan tahap babat berlapis-lapis ni...
Resepi ni aku hidangkan untuk ex-staf hubby datang beraya and ex-college-mate aku, Annis & famili.. Annis ni kawin dengan penyanyi Sabah yang ensem-darkdark-sweet tu, Den Bisa. Den ni peramah, kejap ja suda bole jadi kamceng ngan hubby...
selain nasi keju + Ayam Sambal Hutan ni, aku buat juga Soto Banjar (ini memang major aku ni... kalau buat mesti cemerlang punya) tapi next time la aku update entry untuk resepi itu ya sebab nda sempat aku snap, abis sudah seperiuk - sedap la ba maksudnya tewww... hihi
Ok, marilah main masak-masak bersamaku...Macam biasalah ya, resepi dari Kak Azlita - Masam Manis. Sangat senang, cepat dan yang penting sedap tersangattttt!
NASI KEJU
By: Azlita Masam Manis
6 pot beras ~ cuci bersih, rendam selama 10 minit dan toskan
Air mengikut sukatan beras
10 biji bawang merah ~ dihiris
4 ulas bawang putih ~ dihiris
150 gm keju cheddar ~ diparut kasar
2 sudu makan mentega
2 kiub stok ayam
Rempah tumis 4 sekawan
Cairkan mentega
Tumis rempah tumis dan bawang merah sehingga layur
Masukkan bawang putih dan tumis lagi hingga naik aromanya
Masukkan stock ayam
Kacau rata dan tuangkan air
Tambahkan secubit garam
Apabila air mendidih masukkan beras dan masak sehingga nasik tanak
Akhir sekali parutkan keju chedar dan gaul rata.
So, sekarang kita buat Ayam Sambal Hutan. Ayam ni sedap juga makan dengan Nasi Kuning dan roti... ok, let's look at the recipe...
AYAM SAMBAL HUTAN
1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera
2 cm lengkuas ~ diketuk
2 batang serai ~ diketuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
2 sudu makan biji ketumbar
2 sudu teh jintan halus
15 tangkai lada kering ~ rendam dengan air panas hingga lembut
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup
Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata
Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
Taburkan gula dan garam secukup rasa
Enak di makan bersama nasi dan roti.
Selamat mencuba... ;-))
tapi disebalik semua itu, i shud thanks to all recipe bloggers for sharing their tip top recipe and let others try and re-share the yummilicious food. Sebenarnya banyak aku buat tapi tersangat la malas mau masuk dalam entry.. huhu. Nanti la ya kalau aku suda siap melayan kemalasan tahap babat berlapis-lapis ni...
Resepi ni aku hidangkan untuk ex-staf hubby datang beraya and ex-college-mate aku, Annis & famili.. Annis ni kawin dengan penyanyi Sabah yang ensem-darkdark-sweet tu, Den Bisa. Den ni peramah, kejap ja suda bole jadi kamceng ngan hubby...
Den Bisa
*source: Google*
selain nasi keju + Ayam Sambal Hutan ni, aku buat juga Soto Banjar (ini memang major aku ni... kalau buat mesti cemerlang punya) tapi next time la aku update entry untuk resepi itu ya sebab nda sempat aku snap, abis sudah seperiuk - sedap la ba maksudnya tewww... hihi
Ok, marilah main masak-masak bersamaku...Macam biasalah ya, resepi dari Kak Azlita - Masam Manis. Sangat senang, cepat dan yang penting sedap tersangattttt!
NASI KEJU
By: Azlita Masam Manis
6 pot beras ~ cuci bersih, rendam selama 10 minit dan toskan
Air mengikut sukatan beras
10 biji bawang merah ~ dihiris
4 ulas bawang putih ~ dihiris
150 gm keju cheddar ~ diparut kasar
2 sudu makan mentega
2 kiub stok ayam
Rempah tumis 4 sekawan
Cairkan mentega
Tumis rempah tumis dan bawang merah sehingga layur
Masukkan bawang putih dan tumis lagi hingga naik aromanya
Masukkan stock ayam
Kacau rata dan tuangkan air
Tambahkan secubit garam
Apabila air mendidih masukkan beras dan masak sehingga nasik tanak
Akhir sekali parutkan keju chedar dan gaul rata.
So, sekarang kita buat Ayam Sambal Hutan. Ayam ni sedap juga makan dengan Nasi Kuning dan roti... ok, let's look at the recipe...
AYAM SAMBAL HUTAN
1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera
2 cm lengkuas ~ diketuk
2 batang serai ~ diketuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
2 sudu makan biji ketumbar
2 sudu teh jintan halus
15 tangkai lada kering ~ rendam dengan air panas hingga lembut
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup
Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata
Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
Taburkan gula dan garam secukup rasa
Enak di makan bersama nasi dan roti.
Selamat mencuba... ;-))