Assalamualaikum.
Nasi Daging. Air Asam. - first macam pelik ja kombinasi ni. Tapi aku try ja la. Manatau sedap kan?..
and.. berbaloi-baloi shopping bahan-bahan masakan dan belagak macam masterchef di dapur.. SEDAP!
Ok, jom masak...
NASI DAGING
Resepi: Dayang Jack - DapurKu saYang
Nasi Daging. Air Asam. - first macam pelik ja kombinasi ni. Tapi aku try ja la. Manatau sedap kan?..
and.. berbaloi-baloi shopping bahan-bahan masakan dan belagak macam masterchef di dapur.. SEDAP!
Ok, jom masak...
NASI DAGING
Resepi: Dayang Jack - DapurKu saYang
bahan A :
- 3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam)
- 250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)
- 2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
- 2 helai daun pandan
- 80 ml susu cair
- 1 sudu makan puri tomato
- 2 helai daun limau purut
- garam secukupnya
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu besar minyak sapi
bahan B :
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 1 sudu kecil jintan manis
- rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
- 1 batang serai (diketuk)
Cara-cara :
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.
- Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.
- Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)
- Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)
- Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
- Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka.
Bahan Air Asam
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 1 biji tomato (dihiris dadu)
- 8-10 biji cili padi (dihiris)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 1 cawan air asam jawa (-/+)
- sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
- sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi.
Satukan semua bahan dan kacau sebati.
Hidangkan bersama nasi daging.