selalu aku dengar or baca tentang nasi ayam penyet ni.. tapi tak pernah juga terasa mau try or tau apa sebenarnya nasi penyetpenyet ni.. sehinggalah last week masa hubby ambil kereta kami yang sudah siap cat, opis-mate dia bawa makan nasi ayam penyet, then beria-ia juga dia mau aku rasa... punyalah jauh perjalanan dari rumah just mau makan nasi ni di restoran Warung Padang Jawa, Alam Mesra.. huhu. and... i can say memang mantap la, cuma sambalnya pedas sampai tahap mengalir airmata ke pipiku yang mulus (mata ke atas tangan letak di bahu ya kawan-kawan)... sebenarnya biasa ja nasi ni, cuma lauk sampingan yang dihidang bersama tu yang membuatkan ia sesedap mata memandang, semavles lidah menikmati..
*sambal ni pun aku tak masak guna gula perang tu. just sambal tu ja aku guna. aku letak ja resepi sambal yang ini sebab dalam original resepi tu semua puji sedap.. aku ignore sebab aku tak ada gula merah tu. next time aku try la yang ori tu punya sambal..
Warung Padang Jawa's version..
(located at Alam Mesra, KK)
Maka dengan itu, aku biasalah.. sudah makan sekali, aku suka buat experiment.. DIY la kunun.. ;))
so, today aku dengan bangganya memperhambakan diri di dapur buat Nasi Ayam Penyet versi aku..
resepi yang aku google, nasi tu masak dengan air rebusan ayam. tapi, aku guna nasi putih biasa ja la.. next time la aku try buat ikut original recipe.. so, air rebusan ayam tu tambahkanlah perencah sup atau paling senang masukkan kiub pati ayam, so bolehlah hidangkan bersama nanti sebagai sup. Makan nasi kering takda kuah nanti tercekik pulak kan....
so, mari kita main masakmasak bersama...
NASI AYAM PENYET
AYAM
6 ketul paha ayam
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk lada putih
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam secukup rasa
-Rebus ayam selama 10 minit. Toskan dan perap bersama bahan-bahan lain.
Perap lagi lama lagi bagus, supaya meresap rasa ke ayam.
*resepi original tu guna jintan hitam putih, ketumbar dan seangkatan dengannya.. malangnya aku tak tau apakebendenye semua tu, so aku ignore ja la.. but the result of the ayam still... sehingga menjilat jari.. so don't worry la kalau tak ada semua benda tu, k..
SAMBAL
Sedikit minyak masak
1 biji cili merah
10 biji cili padi
3 biji bawang merah
2 biji tomato
5sm belacan
1 sudu makan ikan bilis
1 sudu makan gula merah
-Goreng semua bahan-bahan kecuali gula merah, tumbuk dalam lesung sehingga lumat. Masukkan dalam periuk, panaskan bersama gula perang sehingga gula cair.
*sambal ni pun aku tak masak guna gula perang tu. just sambal tu ja aku guna. aku letak ja resepi sambal yang ini sebab dalam original resepi tu semua puji sedap.. aku ignore sebab aku tak ada gula merah tu. next time aku try la yang ori tu punya sambal..
ULAM
Tempe - dipotong kecil dan goreng sehingga garing
Pucuk ubi kayu - dicelur
Timun
Kubis
lepas siap tu, set lah dalam pinggan dengan nasi putih seperti di restoran ya, supaya kalau tak sedap pun, berselera ja family members makan, kononkonon macam makan di restoran la... kalau rajin, ambiklah order minuman apa yang dorang mau... supaya mereka betulbetul terasa seperti di restoran ;-)
Anyway, thanks to Blogresepi for sharing the recipe @ My Resipi.com
Anyway, thanks to Blogresepi for sharing the recipe @ My Resipi.com