Sunday, November 20, 2011

Spaghetti Carbonara Udang

okay, mari makan spaghetti... sudah selalu buat spaghetti bolognese, tapi ari ni hubby request yang macam di pizza... 'yang mi dia lebar tu.. warna putih kuahnya tu..' okay! noted... ;-)
so macam biasalah.. aku bukannya masterchef kan... jadi bila ada request.. Encik Google la penyelamat.. resepi sebenar aku ambik dari My Resipi, tapi just ambik bahan basic, yang lain guna apa yang ada dalam freezer saja...  so, lets cook!...


1/2 peket spaghetti
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1 tin sos spaghetti carbonara cendawan
12 ekor udang basah
8-10 keping cendawan shitake / cendawan butang
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
serbuk perasa secukupnya
1 cawan air rebusan kulit dan kepala udang
2 tangkai daun ketumbar / daun sup

Rebus spaghetti seperti arahan pada peket. Setelah masak, tuangkan sesudu minyak masak, tos dan bilas. Ketepikan.
Bersihkan udang. Kulit dan kepala udang direbus. Tapiskan dan simpan air udang.
Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga sedikit garing. Masukkan udang dan cendawan. Kacau seketika kemudian masukkan sos spaghetti. Masukkan air rebusan udang dan biarkan mendidih sambil dikacau dengan kerap supaya tidak hangus. Masukkan bahan perisa dan matikan api. Letakkan spaghetti ke dalam pinggan dan tuangkan sos ke atasnya. Taburkan daun ketumbar yang dihiris halus.


*tengkiu google*