Saturday, November 19, 2011

Bubur Tarap Macaroni Krim Jagung

hehe, resepi ini diberi nama mengikut hero-hero yang terdapat di dalamnya... nda kan mo tulis nama pelakon tambahan kan... bubur-tarap-krimjagung-bersantan-gula. heheh. crap!
ok, ini resepi kegemaran aku selepas diperkenalkan oleh Puan Tiamenang binti Udin yang juga ibu mertuaku yang sangat aku sayang... dari kecil aku makan buah tarap ni begitu saja... first year kawin bila pindah Keningau aku start makan cucur tarap *mantap!.. and few years after mentua aku buat bubur.. memang superb....



1 biji buah tarap
1 1/2 cawan gula
1 litter santan cair
1 cawan santan pekat
1 tin jagung krim
1 peket kecil macaroni

Rebus macaroni hingga kembang. Ketepikan.
Masukkan santan cair, jagung krim dan gula ke dalam periuk dan letak atas api hingga mendidih.
Masukkan macaroni dan isi buah tarap.
Masukkan santan pekat dan didihkan seketika.
Hidangkan.