Biskut ni famous di airport.. kalau fly ke mana-mana mesti beli..
tapi harganya ya ampun... sudah pun kalau beli 100gm sendiri pun nda cukup makan...
so.. mari buat sendiri.
by: Chef Alan Ooi (New Year Cookies)
A
160gm butter
80gm gula kastor
110gm gula perang
B
1 biji telur (gred A)
1/2 sudu teh esen vanila
C
200gm tepung gandum
5 sudu makan nestum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
75gm coklat cadbury (satu bar yang sederhana tu-RM4.30) - potong kecilkecil
125gm coklat chip
Putar bahan A hingga berkrim dan masukkan bahan B.
Masukkan bahan C dan kaup-balik sehingga set sepenuhnya.
Skupkan dengan sudu ke dalam talam pembakar dan bakar selama 15 minit dengan suhu 160 darjah celcius.
p/s: ini versi coklat.. bagi penggemar versi kekacang, kurangkan coklat chip ke 75gm dan tambahkan 50gm kekacang yang telah dicincang.