![]() |
Kek Karamel |
so here i`d like to share the recipe..
Bahan A (gula hangus)
2 sudu makan gula pasir
- taburkan di loyang da panaskan sehingga menjadi gula hangus.
Bahan B (karamel)
3 biji kuning telur
1/2 tin susu cair
50gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
-Gaulkan perlahan semua bahan jangan sampai berbuih. masukkan ke dalam loyang gula hangus tadi dan ketepikan.
Bahan C (kek)
140gm tepung gandum *
1 sudu teh baking powder * ayak bersama
70gm gula kastor
45ml minyak masak
135ml air suam
-Gula dan telur putar sehingga sebati.
Masukkan minyak masak dan gaul.
Masukkan tepung berselang air hingga habis.
Bahan D (meringue)
6 biji putih telur
1 sudu teh krim of tar tar
70gm gula kastor
-Satukan kesemua bahan dan putar sehingga kembang. (apabila diterbalikkan tidak tumpah).
Kemudian campurkan bahan C dan D. Kaup balik sehingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan mengikut suka.
- tuangkan adunan selang seli ke atas karamel tadi.
-panaskan oven 170 darjah celcius dan steam bake adunan selama 50-60 minit...
p/s: nampak mcm rumit ni tapi senang aja sebenarnya membuat... =)