Wednesday, January 19, 2011

kek karamel



Kek Karamel
  bangga jugaklah aku bila berjaya buat kek ni... huhu, sbb pada dasarnya tidak mengharap pun ia akan jadi seperfect ini.. =)
so here i`d like to share the recipe..

Bahan A (gula hangus)
2 sudu makan gula pasir
- taburkan di loyang da panaskan sehingga menjadi gula hangus.

Bahan B (karamel)
3 biji kuning telur
1/2 tin susu cair
50gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

-Gaulkan perlahan semua bahan jangan sampai berbuih. masukkan ke dalam loyang gula hangus tadi dan ketepikan.

Bahan C (kek)
140gm tepung gandum       *
1 sudu teh baking powder  * ayak bersama
70gm gula kastor
45ml minyak masak
135ml air suam

-Gula dan telur putar sehingga sebati.
Masukkan minyak masak dan gaul.
Masukkan tepung berselang air hingga habis.

Bahan D (meringue)
6 biji putih telur
1 sudu teh krim of tar tar
70gm gula kastor

-Satukan kesemua bahan dan putar sehingga kembang. (apabila diterbalikkan tidak tumpah).
Kemudian campurkan bahan C dan D. Kaup balik sehingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan mengikut suka.

- tuangkan adunan selang seli ke atas karamel tadi.
-panaskan oven 170 darjah celcius dan steam bake adunan selama 50-60 minit...

p/s: nampak mcm rumit ni tapi senang aja sebenarnya membuat... =)